
CAPTURAS
ANO 2020 – REXISTROS
MAIORES DESEMBARCOS E ESTABILIDADE NA FACTURACIÓN
O ANO 2020 foi un ano atípico marcado pola COVID-19 e un ano tamén moi complicado polas consecuencias da pandemia sobre as actividades económicas, incluída a pesca, é de salientar o papel fundamental que xogamos como sector esencial para a subministración de alimentos á poboación.
Durante 2020, e en gran parte como consecuencia da crise pandémica, os fogares españois incrementaron o consumo de peixe fresco nun 10,5% e o prezo ó consumidor aumentou arredor dun 3%. Un incremento do prezo medio que, lamentablemente, non se viu reflexado nos prezos en primeira venda nas lonxas.
Por outra parte, atopámonos en gran parte do ano con hoteis e restaurantes pechados e sen comedores escolares e de empresa. A pesar de telo case todo en contra, podemos dicir que foi un ano no que nos mantivemos, respecto a 2019, en parámetros similares de facturación grazas a un incremento dos desembarcos que nos permitiu afrontar unha situación especialmente difícil.

No ano 2020 poxáronse na lonxa de Puerto de Celeiro S.A. un total de 14.908 toneladas de peixe por valor de 44,38 millóns de euros. Estes valores para o ano 2019 foron de 13.154 toneladas e 44,89 millóns de euros, o que supón que, en termos de cantidades poxadas, o incremento fora do 13,3% (1.753 toneladas máis) e en termos de facturación rexistrárase un lixeiro descenso do 1,13 % (500 000 euros menos). Significativa foi a caída do prezo medio respecto do ano anterior dos 3,41 euros/kilo de 2019 ós 2,98 euros/kilo de 2020.
PRINCIPAIS ESPECIES
A MERLUZA COPA O 86,91% DE FACTURACIÓN
Polo que respecta ás distintas especies poxadas, e como porto de merluza por excelencia, a merluza representou nas vendas da lonxa no 2020 o 86,91 % da facturación total, con 38,57 millóns de euros en 2020; e o 71,22 % das especies poxadas, con 10.617 toneladas.
Principais Especies Comercializadas en Valor
Principais Especies Comercializadas en Volumen
A xarda (924 toneladas), o lirio (831 t), o xurelo (798 t) e o bocarte (627 t) foron, por esa orde, as seguintes con maior peso na poxa con porcentaxes sobre o total do 6,20 %, 5,57%, 5,35 % e 4,21 %, respectivamente. Estas catro especies atópanse tamén entre as cinco principais en termos de valor, sempre trala pescada, e con porcentaxes sobre o total do 2,14 % (para a xarda), 1,35 % (xurelo), 1,27 % (lirio) e 1,16 % (bocarte).
En canto ós prezos medios rexistrados no 2020, para a pescada este foi de 3,64 euros/kilo; para a xarda de 1,03 euros/kilo; para o xurelo de 0,76 euros/ kilo; para o lirio de 0,68 euros/kilo e para o bocarte de 0,82 euros/kilo.
OUTRAS ESPECIES
XARDA
Segunda posición en volume e en valor
Foi a segunda especie en volume poxada en Puerto de Celeiro no 2020 con 924,14 toneladas, representando un 6,20 % sobre o total das toneladas vendidas. Tamén foi a segunda en valor, con 951 281 euros e un 2,14 % da facturación total.
Respecto ó 2019, os desembarcos incrementaron un 74,21 % mentres que o valor fíxoo nun 4,17%. O prezo medio, pola súa parte, disminuíu nun 40%, dos 1,72 euros/kilo de 2019 ós 1,03 euros/kilos de 2020.
LIRIO
Tercera posición en volume
Cun total de 830,76 toneladas por un valor de 565.852 euros en primeira venda, o lirio ocupou no 2020 a terceira posición en importancia en canto a cantidades vendidas na lonxa do Porto de Celeiro e a cuarta en valor con 565 852 euros. O seu prezo medio foi de 0,68 euros/kilo.
Esta especie sufriu descensos tanto en volume vendido, que foi un 22 % inferior ó rexistrado no 2019, como en facturación, cun 15,45 % menor que no ano anterior. Pola súa parte, o prezo aumentou dos 0,63 euros/kilo de 2019 ós 0,68 euros/kilo de 2020, é dicir, un incremento do 7,94 %. 40 %, dos 1,72 euros/kilo de 2019 ós 1,03 euros/kilos de 2020.
XURELO
Terceira especie en facturación
Situouse no 2020 como a cuarta especie subastada en termos de volume e a terceira en canto a facturación. Os datos rexistrados para o xurelo foron de 797,67 toneladas vendidas e un valor en primeira venda de 602.919,62 euros.
Mentres as cantidades subastadas de xurelo ascenderon nun 6,17 % respecto a 2019, en valor o incremento foi do 23,05 %. O prezo medio para esta especie alcanzou os 0,76 euros/kilo, o que supón un incremento do 15,90 %, é dicir, 10 céntimos máis por kilo.